Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

Maczkó Mónika, mentálhigiénés tanácsadó

Tegyünk együtt „lelke egészségéért”

„Lelkünk mélyén (...) ez a vágy él: boldogok akarunk lenni, és jólétben szeretnénk élni, de főleg félelem nélkül és betegség nélkül és halál nélkül. És ez lehetetlen. A föld: a küzdelem színtere. Mindig az volt, és az is marad.” (Müller Péter)

 

 

Ezért, ha földi életünkben a lelkünk mélyén is jól akarjuk magunkat érezni, meg kell találnunk a küzdelemhez szükséges eszközöket, utakat, és végig kell tudni menni rajta. Ehhez nyújt segítséget a mentálhigiénés tanácsadás:
-    Ha még nem találjuk, csak azt érezzük, „ez így nem jó nekem”, akkor azért kell tennünk, hogy keresni legyünk képesek, hogy tovább juthassunk az utunkon.
-    Ha már keressük, de még nem találtuk meg a számunkra szükséges eszközöket, támaszokat, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkbe, akkor ezt kell tudnunk felvállalni.
-    Ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk, csak még nem tudjuk hogyan, akkor képessé kell válnunk segítséget kérni.
-    Ha már nem csak szeretnénk, hanem akarjuk is, akkor meg kell látnunk önmagunkat hogyan ne gátoljuk a megvalósításban.
-    Ha szembe tudunk nézni a korlátainkkal, elérhetjük a céljainkat, és/ vagy új célokat leszünk képesek megfogalmazni magunkért.
-    Ha veszteségeinket, félelmeinket látjuk, amik megbénítanak, velük kell megküzdenünk önmagunkért, és el kell tudni engedni, ami nem értünk való.
Ha bármelyik fenti gondolatban magára ismert, kérdést, kétséget, kételyt, igényt indított el Önben, keressen bizalommal, és már tett azért, hogy közelebb kerüljön a megoldáshoz.
-    A tanácsadás során közös célunk lesz az Ön lelkének egészség védelme, a lelki betegségei okának kiiktatása, a bajok elhárítása, szakszóval úgy is mondhatnánk „elsődleges prevenciót” fogunk végezni.
-    A korai beavatkozással, kezeléssel a késői következmények megelőzésével, „másodlagos megelőzési technikákat alkalmazunk.
-    Amikor betegsége visszaesésének megakadályozását, a társadalomba való eredményes visszatérésének elősegítését tűzzük ki célul közösen, akkor rehabilitációs céllal fogunk együtt dolgozni, együtt gondolkodni.

Az első lépés mindig nehéz, de a következőhöz már tapasztalatot ad!

Tegye meg, ha úgy érzi, szükséges még egy gondolat a továbblépéshez!


„A jólétben vígság, a gondban enyhület, a bánatban vigasz, az örömben víg társ, minden időben egy másik magam.” (John Lyly)


Induljon el Ön is ezen a felfedező úton!

 

Önéletrajz

Szociális munkás főiskolai tanulmányaimat 1998 - ban a Debreceni Egyetemen végeztem. 2003-ban ugyanezen az egyetemen mentálhigiénés szakirányú diplomát szereztem. Majd 2012-ben szintén a Debreceni Egyetemen munkaerő piaci tanácsadó lettem. Iskolai tanulmányaim során számos csoportélményben volt részem, személyiségfejlesztés, pszichodráma, autogén tréning, önismereti tréning, hospice - és drog prevenciós területeken.
Gyakorlati munkámat mozgásszervi rehabilitációs területen kezdtem, egészségügyi intézményben, ahol a rehabilitációs team – ben szociális és mentálhigiénés munkatársként vettem részt a társadalmi reintegrációban. Munkám során egyéni esetvezetéseket, csoportos és közösségi munkát is végeztem. Önkéntes segítő munkatársak szakmai vezetését is elláttam ez időben, illetve sorstársi önsegítést is koordináltam egyesületi formában az egészségügy rendszerében.
Mentálhigiénés szakemberként kommunikációs tréningeket tartottam munkanélküliek körében, ahol mind a veszteséggel való szembenézést, és annak elfogadását, mind az új célok megtalálását céloztuk meg.

Szakmai területek

-    A mentálhigiénés tanácsadás során elsősorban egészséges lelki fejlődését célozva találhat támogatásra. ( „boldog” vagyok?, anya vagyok, gyermekem az óvodában, iskolában, felnőtté válás, ki vagyok?, …..) Olvasson bővebben erről a munkaterületről a szolgáltatás bemutatásában!

-    Emellett veszteségek feldolgozásában is vállalok közreműködést, tanácsadást, akár kapcsolati veszteség (válás, felnőtté váló gyermek, halálozás, betegség,), akár egyéni életútjában zajló változás feldolgozásában (gyerekvállalás, anya – gyerek kapcsolati változás, kamaszkor, munkahelyváltozás – vesztés, házasság, bármely testrész funkciókiesése, nyugdíjazás,).

A tanácsadó cikkei:

Éljen minden bájos szép nő, és férfi…!

Szabadnak lenni!

Heltai Jenő: Szabadság

Mit tanít a fájdalom és a szenvedés?

A „ZSIRÁFNYELV” velünk született!

Kezdődik az iskola!

Tanuljunk a zsiráftól!

Vidd a tarisznyádat!

Indulj el utadon!

Boldog – vagy boldogtalansághoz vezet az életem?

Bestseller gyanús!

Megtisztulás, nem csak keresztényeknek!

„Virág”csokrom neked!

Legyél a fejlődésed alapja, TE magad!

Ismerje meg jobban Önmagát!

Történetek a szeretet ünnepére!

Az ajándékozás öröme

A semmiből teremteni: A lélek válsága, és nyugalma

A kulcs életed kapujához: az Önbizalom

Hogyan bánsz a legfontosabb emberrel?

Hallgatás vagy némaság?

Másnak, mit jelent?