Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

Új szakmai protokoll született a gyermekkori lázcsillapításról.  Felzárkózva több nyugati ország gyakorlatához - leszámolt a láztól való indokolatlan félelemmel.

Láz fokozatai:
Hónaljban mért értékek:
36-37 °C normális testhőmérséklet
37-38 °C hőemelkedés
38-39 °C mérsékelt láz
39-40,5 °C magas láz
40,5 °C felett igen magas láz


Végbélben mért értékek:
36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet
37,5-38,5 °C hőemelkedés
38,5-39,5 °C mérsékelt láz
39,5-41 °C magas láz
41 °C felett igen magas láz


A láz nem betegség, hanem a szervezet védekező reakciója.  Ezért nem kell megijedni, ha a családban valaki lázas, mert a magasabb testhőmérséklet a vírusokat, kórokozókat pusztítja, tehát segít a gyógyulásban. A hőemelkedést semmiképp nem szabad csillapítani.  39 °C-ig nem szükséges a lázat csillapítani, mivel ez még  a szervezetet nem viseli meg túlságosan.( 6 hónapos korig 38 °C-nál kezdjünk neki a csillapításnak.) Ekkor csak annyi teendőnk van, hogy a környezete hűtjük, így a szervezet a hőt könnyebben le tudja adni. A lázas állapot emellett a szervezet számára fokozott folyadékveszteséggel is jár, amit nagyon fontos pótolni a kiszáradás elkerülése céljából!

39 °C-fok fölött szükség van a lázcsillapításra. A fizikális lázcsillapítás jó hatású, de a forró testre hirtelen hideg alkalmazása, azaz a hideg vizes borogatás sokkhatásként éri a szervezetet. Sokkal kíméletesebb a hűtőfürdő, mely testhőmérsékletű vízzel indul, s fokozatosan kell a vizet elhűteni  31 °C-ra 
Egyes gyógyszerek (lázcsillapító szerek), pl. a paracetamol (Panadol, Mexalen, Ben-u-ron) és az ibuprofen (Nurofen, Cataflam) megkönnyítik a láz elviselését, és egyben csillapítják is azt. Az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatása is segít. Ugyanakkor ezek a szerek nem gyógyítják meg magát a lázat kiváltó betegséget, és lázgörcs kivédésére sem alkalmazhatók. A lázcsillapító gyógyszerek lázcsillapításra és a beteg komfortérzetének javítására szolgálnak. Ilyen célból lázas betegnek nyugodtan adhatók, ha más kizáró ok nincs (pl. allergia az adott szerre). Egyszerre azonban nem adható a kétféle lázcsillapító! Viszont ha az egyik nem segített, később adható a másik. 10 éves korig szalicilát tartalmú lázcsillapító nem alkalmazható.
Az antibiotikum nem lázcsillapító, annak adása csak orvosi utasításra kezdhető meg.

További azonnali segítség kérése szükséges ha:
-    Ha a gyermeknél az üvegpohár teszttel nem halványodó bőrvérzést észlel, bármikor a betegség során
-    A gyermek görcsöl
-    A gyermek aluszékonysága fokozódik vagy nem ébreszthető
-    A gyermeknél a kiszáradás tüneteit észleli itatás ellenére is
-    Újabb szokatlan tünetek jelentkeznek
-    A gyermek általános állapota rosszabbodik
-    A láz több mint 3 napja tart
-    Ha nem megoldott az otthoni gyermekápolás
*üvegpohár teszt: Szorítson finoman egy üvegpoharat a kérdéses bőrfelülethez: ha a poháron keresztül nézve a bőrjelenség nem halványodik el, akkor nagy valószínűséggel bőrvérzésről van szó - ha ilyet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!
A megelőzésként adott lázcsillapító a lázgörcs kialakulását nem csökkenti, ezért felesleges azért adni lázcsillapítót, hogy a gyermek ne lázasodjon be.