Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

Fél éves kor után el lehet kezdeni a hozzátáplálást a főzelékekkel, gyümölcsökkel. Nagy kérdés, hogy főzzön az anya, vagy vegye meg a kész bébiételt.
Sokkal olcsóbb és sokszor finomabb is, ha a főzelékeket házilag készítik. Egy gond van csak vele. Nehezen lehet beszerezni megbízható alapanyagot. A bioboltok választéka nálunk igen szegényes, városokban pedig nincs mód legtöbbször a saját vegyszermentes zöldségtermesztésre. A piacon kapható áruk pedig nincsenek vizsgálva vegyszertartalomra. A nitrát pedig egy éven alul a csecsemő vérében az oxigén helyét elfoglalja, így hiába vesz a gyermek levegőt, megfullad, mivel a vér csak nitrátot szállít, nem oxigént. Ezt hívják szürküléses betegségnek, methaemoglobinaemiának. Ezen kívül tudott dolog, hogy a vegyszer milyen ártalmas, nem csak a csecsemőknek, hanem a felnőttek szervezetének is.

Ha megbízható helyről van alapanyagunk, akkor inkább főzzünk. Ha nagyszülők, ismerősök, vagy saját magunk megtermeljük, tudjuk róla, hogy nincs agyonpermetezve, ki van várva a permetezés után a várakozási idő duplán, bátran elkészíthetjük csecsemőnknek. A fagyasztott zöldségek is használhatók. Előre gondolkodó háziasszonyok a csecsemőknek adható zöldségeket, gyümölcsöket esetleg már terhesség alatt elkezdik félretenni a fagyasztóba.

A piacról megvásárolt primőr zöldségeket, újkrumplit tilos megetetni egy év alatti gyermekekkel.
A főzelékek pépesítése egy jó üzlet a bébiételt gyártók számára, viszont nitráttartalomra be van vizsgálva nem csak a bio bébiétel, így akinek nincs lehetősége a vegyszermentes zöldségeket beszerezni, annak marad a bébiétel vásárlás.


Az új táplálék bevezetésének szempontjai:
Szilárd táplálék bevezetésére általában 6 hónapos kor körül kerül sor, de az anyatejes táplálás hiánya esetén 4 hónapos korban állíthatók be legkorábban orvosi javaslatra.
Az első szilárd táplálékok  lehetnek gyümölcsök, vagy főzelékfélék.
Glutént 17 és 26 hét között ajánlott fokozatosan bevezetni, lehetőség szerint amíg a csecsemő szopik. Ez lehet kétnaponta egy, vagy naponta fél háztartási keksz lereszelve, anyatejjel  elkeverve, vagy a főzelékbe egy mokkáskanál teljes kiőrlésű liszt belekeverése.
(a legújabb ismeretek szerint ez csökkenti lisztérzékenység, a cukorbetegség és a búzaallergia kockázatát).

A Szilárd táplálék bevezetésének sorrendje nem szigorúan kötött, de minden területen a fokozatosságra kell törekedni.  Egyszerre csak egy ételt, kis mennyiségben (10-20 g) adjunk és fokozatosan emeljük az adagot. Ha az elválasztás a cél, az a célszerű, hogy 2-4 hét alatt váltsunk ki egy szopást. Az új ételek 3-5 nap különbséggel kövessék egymást, de abban az esetben, ha valamely új ételt a csecsemő nem fogyaszt szívesen, vagy problémát észlel a szülő, semmiképpen ne erőltesse annak folytatását.
Ha a gyümölcsöt választjuk, akkor az alma és az őszibarack után óvatosan idénygyümölcsként: a sárgadinnye, a meggy, a cseresznye, a jó minőségű, hámozott szilva, majd a toleranciának és érzékenységnek megfelelően körte, déligyümölcsök (narancs, banán stb.) következnek. A gyümölcsöt lé, majd pép formájában adjuk.
Csecsemőnél kerüljük az apró magvas (hashajtó hatású), nehezen tisztítható, hisztamin felszabadulást kiváltó (eper, málna) gyümölcsöket. Ne cukrozzuk, ne adjunk hozzá kekszet, babapiskótát. Friss hiányában mélyhűtött gyümölcs is adható.

A főzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük, és a csecsemőkor idején leginkább ezzel történjen a sűrítés is. Ezen kívül a rántás helyett használhatunk rizs, illetve kukoricapelyhet is.

A főzelék kezdetben mézsűrűségű, később a csecsemő ízléséhez igazodik. A burgonya után a sárgarépa, a cékla, a saláta, a sütőtök, a szelőtök, a gesztenye, a brokkoli, a kelbimbó, a spenót, a sóska, a zöldborsó, a zöldbab és a spárga következzék. Magas, nehezebben emészthető rosttartalmuk miatt a kelkáposztát, karalábét, karfiolt csak 8 hónapos kor után próbáljuk meg. Spenótot, sóskát magas oxalát tartalma miatt csak hetente egy alkalommal adjunk. A száraz hüvelyesek felhasználása csecsemőkorban nem javasolt.
Csecsemők nem táplálhatók vegetáriánus diétával. A főzelék komplettálás és a vashiány megelőzése céljából 6-7 hónapos kortól adjunk húst is. (Fiatal állattól, zsírtalanított, elsősorban baromfi ) Húskészítményt, felvágottat ne használjunk. A hal (szálkamentes édesvízi) adása táplálkozás-élettani szempontból hasznos lenne, de fokozott figyelmet igényel a túlérzékenység gyakorisága szempontjából. (A csirkemáj adása előnyei mellett méregtelenítő-szerv szerepe miatt meggondolandó és legfeljebb hetente egyszer fiatal állaté adható.)

Állati fehérje komplettálásra a tojás is hasznos, de allergizáló tulajdonsága miatt csak 8 hónapos kortól ajánlott a főtt tojásnak a szétválasztott sárgája, majd 1 év felett a fehérje.
Tehéntejet 12 hónapos kor alatt ne, de tejterméket (sajt, túró, joghurt) már (a családi anamnézistől függően) kis mennyiségben a főzelék komplettálására adhatunk legkorábban 9-10 hónapos kortól. Kávé, kakaó szintén 12 hónapos kor után.

A kecsketej önmagában táplálkozás-élettani szempontból nem megfelelő, mivel egyes vitaminokban (B6, B12, C, D, folsav) szegény, ásványi-anyag tartalma pedig magas.
A főzelékbe 6-7 hónapos kortól növényi olaj adása is ajánlott (1 dl-hez 1 kávéskanál).

Az ételt lehetőleg ne sózzuk és cukrozzuk. Nagyobb csecsemőnél alkalmazhatunk enyhe fűszerezést, pl. zöldpetrezselyem, kapor, fehérrépa, paradicsom, fokgahyma stb.
1 éves kor alatt a méz és a gyógyteák esetleges pollentartalmuk miatt nem javasolhatók. Az olajos magvak sem adhatók az allergizálódás veszélye miatt.


Hegedűs Zoltánné