Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

Az újszülött legoptimálisabb tápláléka az anyatej. 6 hónapos korig az anyatejen kívül semmire nincs szüksége, még teára sem. A teáztatással a szoptatás gyakorisága csökken, az anyatej mennyiségét pedig az fokozza, ha ürül.


Anyatej előnyei a csecsemőre
-    Alacsonyabb a megbetegedési és halálozási arány.
-    Kevesebb a fertőzés, mivel az anyatejben ellenanyagok találhatóak. Az anya a csecsemővel egy környezetben van. Ha ide bekerül egy kórokozó, az anya szervezete elkezd védekezni ellene, s ezt az ellenanyagot a csecsemő megkapja az anyatejjel.  Ezért fontos, hogy  szoptasson az anya akkor is, ha beteg, lázas. Anyatejjel fertőzést nem lehet megkapni, mivel a gyomorsav minden baktériumot elöl (kivéve a TBC, mert az saválló), azzal csak a védelmet lehet átadni. Ezen kívül nincs csomagolással, tárolással szerezhető baktérium.
-    Kevesebb a légúti középfülgyulladás, mivel szopáskor az állkapocs mozgásakor a fülkürt is  mozog. Cumiból etetéskor nem kell harapni, hanem szívni.
-    Kevesebb az emésztési zavar, mivel az anyatej a legkönnyebben emészthető táplálék a csecsemő számára. Ezen kívül az anyatej savas, a kóli baktérium nem él meg, a tápszer pedig lúgos, ami kedvez a kóli baktérium szaporodásának. Ráadásul a tápszer hosszabb ideig emésztődik.
-    Kevesebb az allergia, mivel az anyatejjel a csecsemő fajazonos fehérjét kap. Idegen fehérjék bevitele fokozza az allergiás megbetegedések arányát
-    Kevesebb a cukorbetegség is. Az anyatej bevonja a bélfalakat, e nélkül a bélfal áteresztőképessége nagy lesz, az emésztetlen nagy molekulák felszívódnak. Ez az alapja az összes immunbetegségnek.
-    A rosszindulatú daganatoknál is nagy valószínűleg a védekezőképesség hiánya nagy szerepet játszik.
-    A vérszegénység is kevesebb, ugyanis az anyatejből a vas 70%-ban szívódik fel, míg a tápszerből és a gyógyszerből 4%, a májból, ételből is csak 30% szívódik fel.
-    A magasabb IQ-nál nem csak az összetevő játszik szerepet, hanem a jobb baba-mama kapcsolat. Az összetevőből nagy jelentősége a fehérjének van, ami beépül az idegrendszerbe, mivel az agy az a szerv, amely kifejlődése nem fejeződött be a születésre, ez egy éves korig fejlődik.
-    Szebb az arcuk, mivel a szopómozgás az arcizmokat fejleszti.
-    A fogak szabályosságánál is szerepet játszik a szopómozgás. Ezen kívül nem cukrozott italt kap.
-    Szabályos fogakkal és szabályos arcizommal könnyebben lehet a hangokat is kiejteni.
-    A látás jobban fejlődik, mivel keresi a szopás alatt a szemkontaktust. Tudják-e mennyit lát egy újszülött? – 30-40 cm-t, azaz a melltől az anya szeméig, mivel csak ennyire van szüksége.
-    Ha igény szerint szopik a csecsemő, akkor kevesebbet sír, ha nyugodt a baba, nyugodt a mama is. Az igény szerinti szoptatáskor az önkontroll jobban kialakul, így kevesebb lesz a felnőtt kori táplálkozási zavar, mint ha mereven, 3 óránként etetjük a gyermeket, mivel ekkor nem ő szabályoz, hanem a felnőtt.

Anyatej előnyei az anyára
-    A szoptatás hatására oxitocin termelődik, ami tejjáratokat összehúzza, segít a tej kiürülésében. Ez a hormon kell a méh összehúzódásához is, így a gyermekágyban kevesebb a szövődmény.
-    Családtervezési módszer, mivel szoptatás alatt a peteérés nincs, vagy ritkább.
-    Kutatások bebizonyították, hogy aki sokáig szoptat, annál sokkal kevesebbszer fordul elő emlőrák, petefészekrák, csontritkulás és vérszegénység.
-    Előny az anya alakjára, mivel a terhesség alatt a csípő környékén zsírpárna fokozódik. A szoptatás innen szerzi a plusz energiát (természetesen, ha nem zabál az anya). Ezt tornával sem lehet ledolgozni, csak a szoptatással. Ez a zsírpárna biztosítja azt, hogy még az éhező anyának is jó minőségű teje legyen.


Anyatej előnyei a társadalomra
-    Az anyatej olcsó, mivel csak az anyának kell kicsivel jobb minőségben táplálkozni, egy doboz tápszer pedig 2000 ft felett kapható.
-    Környezetkímélő, mivel nincs csomagolóanyag, ami a kukába kerül. Ráadásul a csomagolása még szép is.

Anyatej összetétele
Az anyatej összetétele mindig a csecsemő igényeinek megfelelő. Az előtej a legdúsabb összetételű, hogy akkor is kapjon az újszülött elegendő tápanyagot, ha csak pár cseppet tud még enni. Minél többet eszik, annál hígabb a tej, hogy ne lehessen túletetni. Egy éves kor körül, amikor már csak kétszer szopik a gyermek, akkor ismét sűrű, előtejhez hasonlító tej lesz. Az anyatej összetétele lehet a két mellben is különböző, pl. ikreknél, amikor egy gyermeket mindig ugyanabból a mellből etetik, a másikat pedig a másikból.
Az anyatej összetétele egy szopás alkalmával is változik. Eleje vizes, így ha szomjas a gyermek, csak pár kortyot iszik szomjoltónak. A közepe cukros, a vége zsíros. Ha sok cukros tejet kap a csecsemő, akkor fájhat a hasa, mivel a cukor lebomlása a gyomorban gázképződéssel jár, ez okozza a hasfájást. A zsíros tejre is szükség van az esszenciális zsírsavak és a zsírban oldódó vitaminok felszívódása miatt. Ezért fontos, hogy a gyermek jól kiürítse a mellet, ne csak a könnyen jövő elejét kapja meg egyszerre mindkét mellből.

A tehéntej ideális táplálék a bociknak, ők sem örülnének a női tejnek, így mi se adjunk egy éves kor alatt a gyermekeinknek tehéntejet, mivel az egy testidegen fehérje, a nagy molekulái a csecsemő számára nehezen emészthető. Ezek a nagy molekulák a keringésbe bekerülhetnek és károsíthatják a vesét, vagy a tüdőt, ami nem azonnal látható tünet, mint az esetleges bőrkiütés. A későbbi asztma, vagy felnőttkori vesebetegségek hátterében gyakran ott van a korán bevezetett tehéntej.