Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

A mai internet világában gyorsan terjednek az alternatív szemléletek. Így azt is gyakran lehet hallani, hogy a védőoltással idegen anyagot viszünk be a szervezetbe, ezáltal tesszük azt tönkre. Ennek a hírnek hallatán - azokban a nyugati országokban, ahol nem kötelező a védőoltás - elkezdték a szülők megtagadni a védőoltásokat, leginkább a kanyaró elleni oltást, mivel erről terjedt az a rémhír, hogy az autizmust okoz. A következmény az lett, hogy kanyaró járvány terjedt el 2010-től Európában. WHO adata szerint az elmúlt 3 évben 90 000 kanyarós esetet jelentettek csak Európából.  2010-ben a világban 139 300 gyermek halt meg kanyaró következtében. Ehhez hozzájárul az is, hogy a fejletlen országokban nincs pénz oltóanyagra. Nálunk kötelező az oltás, így az utóbbi 10 évben nem volt kanyarós beteg.
Sorolhatnám a többi járványos gyermekbetegségeket is, amelyek bár elszórtan, de környező országokban minden évben felütik a fejüket, mi pedig színét sem láttuk, mert jó a védőoltással átoltottak aránya.
Aki ezek az adatok után is azon gondolkodik, hogy megtagadja az oltás, az a gyermeke életével játszik. Ebben az esetben úgy gondolom, hogy helyes a magyar törvény, mivel nem engedi meg a szülőnek, hogy eldönthessék, gyermekük megkapja-e az oltást.

Kötelező oltások:
1.    BCG : TBC ellen. Születéskor újszülött korban
2.    Di-Per-TE + IPV+HIB: Torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, járványos gyermekbénulás, vírusos agyhártyagyulladás ellen. 2, 3, 4 és 18 hónapos korban
3.    MMR: Kanyaró, rózsahimlő, mumpsz ellen van. 15 hónapos és 11 éves korban
4.    Di-Per-TE + IPV: Torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, járványos gyermekbénulás, 6 éves korban
5.    dTap: Torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs elen újraoltás 11 éves korban
6.    Hepatitis-B: Vírusos májgyulladás ellen13 éves korban

Nem kötelező, de 2 éves korig térítésmenetesen adható:
1.    Prevenar 13: Pmneumococcus elleni oltás, mely tüdőgyulladást, középfül gyulladást, agyhártyagyulladást okoz leggyakrabban

Nem kötelező, de szülő által megvásárolhatóak közül a leggyakoribbak:
1.    Bárányhimlő elleni
2.    Rota vírus elleni (hasmenés)
3.    Meningococcus elleni ( gennyes agyhártyagyulladás)
4.    Kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni
5.    Influenza elleni
6.    Hepatitis A ellen (májgyulladás)
7.    HPV elleni (méhnyak rák okozója)


Hegedűs Zoltánné