Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

A csecsemő és így a család életében a hasfájás, a hasi panaszok jelentkezése a leggyakoribb csecsemőkori tünetek közé sorolható.
A csecsemőkorban fellépő, fájdalmas, vigasztalhatatlan sírás kíséretében jelentkező állapot,
melyet a végtagok feszes, görcsös összerándulása kísérhet, a csecsemő arca az erőlködéstől
kipirult. A csecsemőt megfigyelve olyan benyomást kelt, mintha fájdalmas has-vagy
bélgörcsei lennének, lábait felhúzza, izomzatát megfeszíti.

Leggyakrabban előforduló okok, kiváltó tényezők:
• Fejlődési rendellenesség
• Felszívódási zavar
• Lágyéksérv
• Vírusfertőzések
• Táplálási hiba
• Székletürítési probléma
• Kólika

Kockázati tényezők
Előfordulhat, hogy a sírást, a tüneteket és a panaszokat a szülő félreértelmezi, bagatellizálja,
esetleg túlértékeli.

Teendők:
Ha a csecsemőt az édesanyja szoptatja, az anya étrendjéből javasolni kell a tehéntej és tejtermékek kiiktatását (minimum két hétre). Továbbá étrendi tanácsként fontos javasolni a kávé, tea, alkoholtartalmú italok, hal, tojás, csokoládé, citrusfélék, hús olajos magvak elhagyását. A csecsemő legalább egy hetes tünetmentessége esetén az anya lassan visszatérhet egyenként a szervezet számára fontos élelmiszerekhez. Amennyiben a panaszok elmúlnak, igazolódni látszik a tejfehérje allergia.
Ha tovább tapasztalják a csecsemőnél a hasfájást, esetleg puffadást valószínűsíthető a
laktózintolerancia. Fontos a szoptatás tovább folytatása, naponta többször megkínálva, kisebb mennyiséget javasolva.
Súlyfejlődés zavara esetén székletes pelenka megtekintését követően a panaszok, tünetek ismeretében további kivizsgálás miatt gyermekorvoshoz kell fordulni. Pontos diagnosztikai eljárással kell megállapítani a háttérben lévő okokat.
Mesterségesen táplált csecsemőknél alternatív tápszer adása javasolt, ez orvosi kompetencia.

Kólika
A csecsemőkori kólika esetén az alapvetően egészséges csecsemő túlságosan sokat sír. A kólika általában néhány hetes korban kezdődik és 4-5 hónapos korig tart. Túlzott sírásról abban az esetben beszélhetünk, ha a csecsemő naponta legalább 3 órán át, sír hetente legalább háromszor, és legalább három héten át, jelentkezik a probléma.
A kiváltó ok ismeretlen. Nevével ellentétben nem feltétlenül hasi panasz okozza. Előfordul, hogy a csecsemő szokásos sírásának része, de magyarázhatják fájdalmas bélkontrakciók, tejcukor érzékenység, bélgáz képződés.
Teendők:
• Ha csak adott napszakban jelentkezik a sírás, érdemes végig gondolni a család napirendjét.  Előfordulhat, hogy  figyelemfelhívásként  sírdogál  a  csecsemő.
Amennyiben már szopott, vonjunk be egy családtagot a dajkálás érdekében.
• Megnyugtató lehet a csecsemő ritmikus mozgatása, ringatása
• Dohányzás mellőzése az egész lakásban.
• A szakirodalom cluster feeding-nek nevezi azt a jelenséget, amikor a csecsemő szinte folyamatosan szopik. Meg kell nyugtatni az anyát, ez nem káros, sőt megnyugtatja a csecsemőt, segít átvészelni a nehéz időszakot. Támogassuk, bíztassuk az édesanyát és csecsemőjét.
• Tanácsolhatjuk az úgynevezett „kólikatartást”: azaz a csecsemőt hassal lefelé az alkarra helyezzük, feje a könyökhajlat felé essen, tenyerünket a lába között tartjuk.
Közben másik kézzel finom, körkörös mozdulatokkal a hátát masszírozhatjuk.
• Segíthet a meleg fürdő, lágy nyugtató zene, vagy a friss levegőn való séta. Nyugtatóan hat a síró csecsemőre, ha testközelben lehet (mellkasra fektetve pihentetni, vagy hordozókendő használatát javasolni).
• Segíthet a hasfájás kezelésében a babamasszázs alkalmazása.
• Ne hagyják sírni a csecsemőt!
• A család pszichés támogatása nélkülözhetetlen!

Hegedűs Zoltánné 2014. szeptember

A gyermekkorban előforduló balesetekért soha nem a gyermek felelős, hanem a szülő!
A gyermeket gondozó felnőtt felelőssége, hogy felfigyeljen a veszélyhelyzetekre, elhárítsa azokat, biztonságos környezetet alakítson ki a gyermek számára, ne hagyja felügyelet nélkül, s megtanítsa a gyermeket – legfőképp példamutatással – a közlekedésre, helyes viselkedésre.

Leggyakrabban előforduló gyermekkori balesetek:
Esés:
-    Pólyázóról
-    Ágyról
-    Etetőszékből
-    Bevásárló kocsiból
-    Babahordozó lerántása asztalról gyermekestül
-    Lépcsőről
-    Bébi komppal
-    Saját szinten történő esés (elvágódik)
Kezét odazárja:
-    Fiókhoz
-    Ajtóhoz
-    Gépkocsi ajtóhoz
Éles eszközök által okozott sérülés:
-    Kés
-    Villa
-    Olló
-    Író eszköz
-    Törékeny edény
-    Stb
Idegen test:
-    Lenyeli
-    Félrenyeli
-    Garaton elakad
-    Testnyílásokba kerül
Áramütés
Vízbe fulladás:
-    Kerti tóba
-    Medencébe
-    Szennyvíz aknába
-    Természetes élő vízbe (patak, tó stb.)
Közlekedési balesetek
Bántalmazás:
-    Rázott gyermek szindróma
-    Kirántott könyök szindróma
-    Verés
-    Éheztetés
-    Lelki terror
-    stb

Hegedűs Zoltánné 2014. augusztus

Új szakmai protokoll született a gyermekkori lázcsillapításról.  Felzárkózva több nyugati ország gyakorlatához - leszámolt a láztól való indokolatlan félelemmel.

Láz fokozatai:
Hónaljban mért értékek:
36-37 °C normális testhőmérséklet
37-38 °C hőemelkedés
38-39 °C mérsékelt láz
39-40,5 °C magas láz
40,5 °C felett igen magas láz


Végbélben mért értékek:
36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet
37,5-38,5 °C hőemelkedés
38,5-39,5 °C mérsékelt láz
39,5-41 °C magas láz
41 °C felett igen magas láz


A láz nem betegség, hanem a szervezet védekező reakciója.  Ezért nem kell megijedni, ha a családban valaki lázas, mert a magasabb testhőmérséklet a vírusokat, kórokozókat pusztítja, tehát segít a gyógyulásban. A hőemelkedést semmiképp nem szabad csillapítani.  39 °C-ig nem szükséges a lázat csillapítani, mivel ez még  a szervezetet nem viseli meg túlságosan.( 6 hónapos korig 38 °C-nál kezdjünk neki a csillapításnak.) Ekkor csak annyi teendőnk van, hogy a környezete hűtjük, így a szervezet a hőt könnyebben le tudja adni. A lázas állapot emellett a szervezet számára fokozott folyadékveszteséggel is jár, amit nagyon fontos pótolni a kiszáradás elkerülése céljából!

39 °C-fok fölött szükség van a lázcsillapításra. A fizikális lázcsillapítás jó hatású, de a forró testre hirtelen hideg alkalmazása, azaz a hideg vizes borogatás sokkhatásként éri a szervezetet. Sokkal kíméletesebb a hűtőfürdő, mely testhőmérsékletű vízzel indul, s fokozatosan kell a vizet elhűteni  31 °C-ra 
Egyes gyógyszerek (lázcsillapító szerek), pl. a paracetamol (Panadol, Mexalen, Ben-u-ron) és az ibuprofen (Nurofen, Cataflam) megkönnyítik a láz elviselését, és egyben csillapítják is azt. Az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatása is segít. Ugyanakkor ezek a szerek nem gyógyítják meg magát a lázat kiváltó betegséget, és lázgörcs kivédésére sem alkalmazhatók. A lázcsillapító gyógyszerek lázcsillapításra és a beteg komfortérzetének javítására szolgálnak. Ilyen célból lázas betegnek nyugodtan adhatók, ha más kizáró ok nincs (pl. allergia az adott szerre). Egyszerre azonban nem adható a kétféle lázcsillapító! Viszont ha az egyik nem segített, később adható a másik. 10 éves korig szalicilát tartalmú lázcsillapító nem alkalmazható.
Az antibiotikum nem lázcsillapító, annak adása csak orvosi utasításra kezdhető meg.

További azonnali segítség kérése szükséges ha:
-    Ha a gyermeknél az üvegpohár teszttel nem halványodó bőrvérzést észlel, bármikor a betegség során
-    A gyermek görcsöl
-    A gyermek aluszékonysága fokozódik vagy nem ébreszthető
-    A gyermeknél a kiszáradás tüneteit észleli itatás ellenére is
-    Újabb szokatlan tünetek jelentkeznek
-    A gyermek általános állapota rosszabbodik
-    A láz több mint 3 napja tart
-    Ha nem megoldott az otthoni gyermekápolás
*üvegpohár teszt: Szorítson finoman egy üvegpoharat a kérdéses bőrfelülethez: ha a poháron keresztül nézve a bőrjelenség nem halványodik el, akkor nagy valószínűséggel bőrvérzésről van szó - ha ilyet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!
A megelőzésként adott lázcsillapító a lázgörcs kialakulását nem csökkenti, ezért felesleges azért adni lázcsillapítót, hogy a gyermek ne lázasodjon be.

A téli időszakban fokozottabban kell figyelnünk az egészségünk megőrzésére. A szervezetünk védekező reakcióit érdemes egy kicsit megtámogatni.
Mivel tehetjük ezt meg?
-    Léhdús gyümölcsökkel. A gyümölcsök, magas rosttartalmukkal javítják az emésztőrendszer működését, megkötik a káros bomlástermékeket és csökkentik az éhségérzetet. Magas antioxidáns vegyületeiknek és vitaminjaiknak kiváló immunerősítő hatásuk köszönhető, míg ásványi anyagaik révén a szervezet sav-bázis egyensúlyát tartják fenn, és résztvevői bizonyos anyagcsere-folyamatoknak. Ezek a gyümölcsök fontos rostforrások. Vitaminok közül a C-vitamin és a karotin, míg az ásványianyag-tartalomra elsősorban a kálium, a kalcium, a magnézium, a vas és a foszfor jellemző. A lédús gyümölcsök: alma,körte, szilva szőlő, narancs, mandarin, grepfuit, citrom, kivi.
-    Sokszínű, változatos zöldségekkel. Élettani hatásuk a gyümölcsökéhez hasonló. Bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidáns vegyületekben, enzimekben, rostban. Minél színesebb egy zöldség, annál jobb. Ilyen pl.: sütőtök, brokkoli, vörös káposzta, cékla, kelkáposzta, sóska, spenót.
-    Sok mozgással a szabad levegőn. -5 °C-ig a csecsemők is kivihetőek a szabad levegőre, természetesen nem szmogriadó esetén.
-    D-vitamin szedésével. A magyar lakosság többsége D-vitamin hányban szenved. Keveset tartózkodunk a szabad levegőn, napsütés esetén pedig a nap káros hatásai ellen erős fényvédőkkel védekezünk, mely nem engedi termelődni a D-vitamint sem. Ez a vitamin ugyanolyan antioxidáns, mint a C-vitamin.
-    C-vitamin, Multivitamin szedésével. Nem eléggé változatos, egészséges táplálkozás mellett szükség lehet mesterséges vitaminbevitelre. Ezekből nagyon sokféle létezik, a gyógyszerészek készségesen segítenek a nekünk megfelelő készítményt kiválasztani.
-    Bélflóra karbantartásával. Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben helyezkedik el. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet. Főleg antibiotikum szedése után törekedni kell ennek a védőrendszernek a mielőbbi helyreállítására. Erre jól használhatóak a probiotikumok.
-    Védőoltással. Egyes súlyos következménnyel járó fertőzések védőoltásokkal megelőzhető. Ilyen a pmneumococcus (tüdőgyullagás, középfülgyulladás, agyhártyagyulladás okozója), meningococcus (gennyes agyhártyagyulladás kórokozóla), influenza vírus.
-    Megfelelő higienia alkalmazásával. Cseppfertőzés elkerülése végett használjunk papírzsebkendőt, lehetőségeinkhez képest kerüljük a zárt helyen lévő nagy tömeget, otthon gyakran szellőztessünk (1-2 óránként 5 percre), buszozás, bevásárlás után kézfertőtlenítős szappannal mossunk kezet.