Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

Számos betegségünk pszichoszomatikus (asztma, allergia, anorexia, 1. típusú cukorbetegség), azaz kialakulásának okai pszichés okokra is visszavezethető. Gyökerük pedig sok esetben a családi működésmódban kereshetők.

A jól működő családokat úgy foghatjuk fel, mint egy bonyolult rendszert, amelyek alrendszerekre tagozódnak, és az egyes alrendszerek, és az azt alkotó tagok között egyszerre van meg a megfelelő szerepmegosztás, és határ. Azokban a családokban, ahol a gyermek pszichoszomatikus megbetegedéssel küzd, érdekes mintázatokra lehetünk figyelmesek.

Általában az egyes alrendszerek (szülő, gyerek) közt nincsenek határok. Családtagok, szinte mindent tudnak mindenkiről. Sok esetben ez a fizikai élettérben is megjelenik a gyermeknek, és a szülőnek nincs ajtó a szobáján, vagy éppen nem használják azt, mindig nyitva van. Ez az egymásba folyás aztán a kommunikációs formákban is tetten érhető: beleszólnak egymás kapcsolatrendszerébe, egymás helyett beszélnek, mert feltételezik, hogy pontosan tisztában vannak azzal, hogy a másik mit gondol. Alapvetően sehová sem vezető vitáik vannak, annak köszönhetően, hogy ha már éppen eredményre is jutnának egy vitás kérdésben, általában valamelyik családtag egy újabb kérdéssel ismét feléleszti a vitát.

A szülői kommunikáció a gyerekek felé ellentmondásos, sok esetben egy adott szülő önmagának is ellentmond egy adott helyzetben, de a két szülő kommunikációs mintázatait vizsgálva, egymáshoz képest az eltérés még szembetűnőbb. Gyakori jelenet ezekben a családokban, ha szülő és gyermek közt konfliktus támad, mert esetleg a kamaszodó gyermek próbál lázadni, melyre az ember fejlődése során pont a kamaszkor van hitelesítve, anya vagy apa megigazítja a haját, vagy ad rá egy sálat, így visszanyomva a lázadót az esetlen gyerek szerepbe. Ez aztán odáig vezet a testképzavarosok, anorexiás, bulimiás betegeknél, hogy ez ellen a mindent elsöprő szeretet ellen nem tud lázadni máshogy, csak a testével (bár mint a fentebbi példában láttuk az is valamennyire köztulajdon), hiszen ez az egyetlen terület, mely felett totális kontrollt gyakorolhat.

Összefoglalva alapvetően a pszichoszomatikus családok konfliktuskerülők, ami mögött a teljes egymásba fonódás, emocionális összefonódás áll, ha ki is alakulnak nézetkülönbségek, azok látszatkonfliktusok, ami nem hat a status quora, a család működésére, alrendszereinek differenciálódására. A családi konzultációk során ezeknek a láthatatlan, rutinból jövő kommunikációs formáknak a feltárására, felismerésére, és tudatosítására törekszünk, cél egymás határainak megtartása, illetve önállóságának elfogadása, és nem elhanyagolhatóan a pszichoszomatikus tünet megszüntetése.


Bábolnai Péter