Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

A szexuális abúzus hatásai:
Hasonlóan az abúzus más formáihoz a szexuális abúzus esetén is nehéz megállapítani, hogy mennyi kárt okozott.
Érzelmek tekintetében elmondható: gyakran van bűntudatuk az áldozatoknak, különösen, ha élvezték a szexuálisan felizgató eseményeket. A tehetetlenség érzése lehet úrrá rajtuk, hogy képtelenek voltak megakadályozni az ismételt behatolást. Bizalmatlanok lehetnek különösen az elkövető neméhez tartozó idősebbekkel szemben.

Az abúzus okozta trauma: álmatlansághoz, rémálmokhoz, étvágytalansághoz vezethet. A PTSD (Poszttraumás Stressz Zavar) olyan nyílt tünetei jelentkezhetnek, mint az abúzusról szóló emlékek betörése, az azzal összefüggő helyek, és személyek kerülése. Az önértékelés nagyon alacsony az undor a beszennyezettség az érzéketlenség érzése dominál. Gyakori a tehetetlenség, reményvesztettség dühvel összekapcsolódva. A depresszió aránya igen magas.

A szexuális abúzust követően mindkét nemnél megfigyelhető, de kifejezetten a fiúknál fordul elő krónikus engedetlenség, agresszió, társak bántalmazása, antiszociális viselkedése. A lányok hajlamosabbak falcolásra, önmaguk cigarettával való megégetésére, és az anorexiára. A homoszexuális abúzuson átment fiúk bizonytalanok az orientációjukat illetően. Bizonytalan hogy a szexuális bántalmazáson átesett gyerekeknek hányad része lesz felnőttként abúzív, de egy jelentős részük biztosan.

A szexuális abúzus hatását az alábbi tényezők befolyásolják:

•    mennyi kényszert vagy erőszakot alkalmazott az elkövető
•    Az abúzus időtartama
•    Az abúzus természete és súlyossága beleértve, hogy történt e behatolás
•    Az elkövetőhöz való viszony, különösen felzaklató, ha az elkövető egy olyan személy, akiben előzőleg megbízott az áldozat.
•    Későbbi események, a gyermeket kiemelték e a családból, átmeneti otthonba helyezték el.

Egy másik faktor amely a szexuális abúzust felerősíti a szülő, tipikusan az anya hitetlensége. A súlyosan bántalmazott lányok harmadát nem támogatja a saját anyja, tagadja a szexuális abúzus megtörténtét, noha világos bizonyítékok vannak az ellenkezőjéről, ezzel még mélyebbre taszítja a lányát.

A kutatások nem találtak egyetlen olyan életkort, sem amikor a szexuális abúzus károsabb lenne, mint máskor.

Bábolnai Péter

 

Olvassa el a témában írt további cikkeket is!

Szexuális gyerekbántalmazás 4. - A bántalmazó jellemzői

Szexuális gyerekbántalmazás 2. - Rizikófaktorok, jellemzők

A szexuális bántalmazás