Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

A testi-lelki-szellemi harmóniának vannak bizonyos alapfeltételei. Egyesek ösztönösen tudnak ezekről, másoknak fokozatosan vagy megvilágosodás-szerűen kell megtanulniuk. Amikor egy lelki - szellemi kimerültségből kell kimásznunk rendkívül sok tanulságot hozhat az, nekünk. Ha átélt már hasonlót, mondhatja, „Örülök, hogy átélhettem”, mert ezek a tanulságok afféle útravalók az életemhez, elmélyítették az önbizalmamat, megerősítettek, és hozzásegítettek, hogy ha bármikor hasonló helyzet állna elő (vagy csak kerülgetne), időben meg tudjam előzni, felismerjem azt, és szembe tudjak vele nézni, hisz tanultam belőle. A leszűrt megállapítások persze akkor is érvényesek, ha úgy döntünk, hogy átmenetileg olyan megoldatlan helyzetbe kerültünk amihez, kapaszkodóként gyógyszerre és/vagy terapeutára is szükségünk van. Ha nem sikerült még hasonló megállapításra jutnia, mint a fentebb leírtak, akkor itt még feladata van, de csak annak, aki ki tudja mondani: „Állok elébe!”

Egy jó tanács - ne fordítsunk csak azért hátat a saját életutunknak, fejlődésünknek, mert az nehezebbnek bizonyul, mint visszafordulni az ismert felé.

Aki kész a saját életét élni, annak nem kell ezt magyaráznom, hisz én is külső hatás vagyok, és az igénynek, a változás elfogadására, önmagunk változtatására belülről kell megszületnie, ez a hatékony fejlődés útja. Tudhatom én, egy „jóbarát”, és bárki, hogy Önnek hogyan kellene élnie, igazán tenni Önmagáért csak Ön tud, ha segítséget vár, partnereket keressen a megoldásához, mert olyan embert nem fog találni, aki Ön helyett tudja megoldani az Ön problémáját.

Lássunk csak egy példát, ami talán elég meggyőző lehet, akkor is, ha még mindig azt várja, más majd megoldja Ön helyett, amit Ön elrontott.

A gyermek magzati korában, egy védett környezet kis lakója, és ahhoz hogy a világra szülessen, önmagának kell megküzdenie a szülőcsatornában, ahhoz, hogy a számára teljesen ismeretlen életbe megérkezzen. Lesznek hozzá támogató partnerek, hogy végig tudja csinálni nehéz feladatát, édesanyja, orvosa a szülésznő, stb. de amit neki kell megtennie, az alól nem menti, nem tudja felmenteni senki, végig kell csinálnia!

Vajon, ha a születendő gyermek ki van téve komoly megpróbáltatásnak ahhoz, hogy éljen, miért lenne könnyebb egy felnőtt embernek a változás, a változtatás, a felismerés, és a megtenni önmagamért, mint a születendő csecsemőnek. Ha el tudja fogadni, amit a példámban illusztráltam, el tudja azt is fogadni, hogy a változáshoz, a jobb léthez Ön is kell, sőt Önmaga nélkül, más segítségével minek is próbálkozna, nem fog menni…

Ha viszont, egyet tud érteni a fenti evidenciával, akkor képes elfogadni, azt is, hogy saját életéért elsősorban Önmaga felelős, és Önmaga képes saját magáért tenni, amihez meg fogja találni a segítő – támogató társakat. Ha már felismerte mi a jó Önnek, min szeretne változtatni, és talán azt is sejti milyen irányba szeretne elmozdulni, Önmagáért, (ezt hangsúlyozom!, nem másért, azt másnak kell megoldania, nem Önnek!)

Engedje meg, hogy a felismerését követően, egy jó tarisznyát is adjak Önnek az útra, hogy már az induláskor se érezze magát egyedül, amikor elindul élete felé!

Tudja a „Tékozló fiú” is maga járta az útját, mire felismert és megvilágosodott, sőt a népmeséink is ezt tanítják nekünk gyermekkorunktól, csak értenünk kell a nyelvüket, amikor a legkisebb fiú elindul vándorútjára, stb.

Induljon el Ön is saját vándorútjára, mert nem a félelem, a bátortalanság, a nem merem, a más majd megoldja, talaján virágzik a harmonikus élet hanem, a felismerés, tenni akarás, a megküzdeni tudás (saját sárkányainkkal) és önmagunk vállalása talaján találja meg élete virágzását, amely úgy fog tudni illatozni, ahogy Ön locsolgatja azt.

AZ ÚTRAVALÓ TARISZNYA!
NE HAGYJA ITTHON, MERT VISSZA KELLENE FORDULNIA!Maczkó Mónika
mentálhigiénés tanácsadó


Kapcsolódó cikk: Vidd a tarisznyádat!