Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

Ki is az nekem?
(Tedd fel magadnak a kérdést! …, aztán gyere velem tovább!)

 

Korábbi cikkeim a hallgatásról, némaságról, a passzivitásból való kivonulásból képessé válásról, az aktív interakcióra való sarkallásról szóltak. Ma egy eszközt szeretnék adni, ahhoz, hogy ha magára ismert az előző cikkekben, és változni, változtatni szeretne, hogyan teheti ezt meg. Alapot szeretnék adni, önmagunk, és mások elfogadásához Önnek, hogy képes legyen kitörni a néma megfigyelő szerepéből, a magányos „egyedül érzem magam” érzésekből, és képes legyen utat nyitni önmaga előtt elsősorban saját magáért….


Mai kínált eszközöm a fentiek orvoslására a „szeretet felismerés” lesz. De ezzel még nem mondtam meg a tutit, és nem elég, ha felírom Önnek egy receptre, mert ezt nem tudja patikában kiváltani, Önmagának kell megtalálnia, meglátnia, magában is és másokban is…
-    Én kezdjek el szeretni, mikor engem senki sem szeret?
-    Én már belefáradtam a megújulásba!
-    Nekem nincs lelkierőm felállni!
-    Képtelen lennék újra építeni, hiszen a múlt is összeborult, hiába tettem bele magam ezerrel.


Ha ilyen és hasonló válaszok járnak a fejébe, akkor is jöjjön velem, mert amit most élhet meg ilyen kijelentések mentén, higgye el ettől csak jobb lehet Önnek, érdemesebb az élete ennél, - és mivel most ezt a cikket olvassa –már Ön is érzi, kiutat kell találnia innen, hisz nem Önért, nem önmagáért szól. Csak meg kell erősödnie benne, felismernie, és tudatosítania érzéseit.


Mondhatja: „Ugyan, honnan tudom én azt, min ment Ön keresztül!” -  Igaza van, nem tudom, de azt igen, hogyan lehet elégedett a mindennapjaival. Hogyan kell elérni azt, hogy érdemes legyen felébredni, hogy úgy érezze, tele van energiával, nem pedig lemerült az eleme. Talán van olyan ember az Ön környezetében is, akinek irigyli az életét, mert olyan pozitív, szabad, energiadús, tudja, mit akar, jól érzi magát a bőrében, azaz valamit talán jól csinál. Feltette már a kérdést! Vajon mit csinál jobban, mint, Ön?
Találja meg Ön is saját magának a legideálisabbat, térjen vissza az útjára, ha letért róla, lássa meg a zsákutcát, és ne sétáljon újra bele, higgyen magának, higgyen önmagában!
Jöjjön velem, megosztom Önnel gondolataimat, és bízom benne Önt is gondolatokra, szavakra sarkallom. Hisz jómagam társas lény vagyok, most is szólni próbálok Önhöz, azt remélve kiérdemlem bizalmát, és Ön is kitör a hallgatásból, megosztja velem gondolatait.


Kíváncsi vagyok a véleményére!
Mondja el most!
- LINK –


SZERETET
– méltó szó arra, hogy vele folytassuk fejlődésünket Önmagunkért. -


Szeresd Önmagad!
Mindennapi gyakorlat. Tényleg mindennapra!


Ezt a gyakorlatot kár lenne kihagynia. Szeresd magad és azt mutasd is ki! Minden reggel állj a tűkör elé és mosolyogj a legszeretetreméltóbb emberre.
Szeresd magadat. Ha önmagadat nem szereted, ha magadnak nem bocsátasz meg, ha magadat elítéled, akkor ezt az állapotodat hordozod és ezt az emberek érzik rajtad, nem látják, de érzik. Akkor hogyan várhatnál el másoktól szeretetet, szimpátiát magaddal szemben. Akkor azt kapod tőlük, amit magadnak adsz.
Amikor félelemmel és aggodalommal telve öleled magadhoz gyermekedet, azt hiszed, hogy szeretetet adsz neki? Nem. Aggodalommal és félelemmel töltöd fel őt.
Ha az önmagad iránti megbecsülés, szeretet, fő és szilárd tartozéka lényednek, akkor az emberek melléd állnak, mert ők visszaadják, amit rajtad éreznek. Ez egy természetes hatás – visszahatás. Nincs benne semmi bonyolult.


Szeretet sémák


1. Az emberi szeretet követel, néha, ha nem is követel, de elvár. Az emberi szeretet az értelmen keresztül az igazságossághoz ragaszkodik, ezért az emberi szeretet megszűnhet, sőt gyűlöletté válhat. A gyűlölet a ragaszkodás negatív előjelű elnevezése, de lényegében el elfojtott szeretet. Az is ugyanolyan erős kötődés. Minden kötődés rossz, de a negatív előjelű, romboló is. Elsősorban az őt hordozó lényt rombolja.


2. Az isteni (vagy másképpen, a lélek) szeretet soha nem vár el szeretetet, de nem vár el semmit sem. Ez azért van, mert az isteni szeretet azonosulni tud, teljesen másként működik.
Ilyenkor az ember nem úgy szeret, mint családtag vagy humán lény, hanem úgy, mint lélek. A lélek szeretete emberfölötti, ezért vagyunk képesek vele hihetetlen módon minden élőlényt egyformán szeretni. A lélek szeretete nemcsak egy cselekedet, ahol szeretetet gyakorol egy ember, ez egy állapot. Egy állapot, amelyben nincs kritika csak megértés, nincs gyűlölet csak részvét, nincs pozitív vagy negatív érzés másokkal csak együttérzés. A mások iránti szeretet pedig annak az érzésnek az ismétlése, amit régebben a saját szeretetteink, saját magunkkal szemben éreztünk, csak most egy lényegesen magasabb síkon. Valahogy nincsen az én, aki szeret, hanem csak a minden iránti elfogadás.

Az isteni szeretet ragályos, akit istenien szeretnek, az istenien képes szeretni.
A lelkünk által szeretetni megtanít, hogy szeressem önmagam, hogy belső lényemmel tökéletes szeretetben legyek. Ez egy állapot, akármilyen furcsán is hangzik, olyan, mint amikor az ember önmagába szerelmes. Ez nem egy szeretet a saját test iránt, a család vagy az érdekek iránt, sem pedig az iránt, amit az életben megvalósítottunk, ez egy extázisos szerelmi kitörés a saját szívünk iránt. Ez az isteni szeretet, amely a saját szívünkben kezdődik. A mélyen bennünk lakó lény iránti szeretet nélkül nem vagyunk képesek minden lényt szeretni.

Az isteni szeretet megmutatja, hogy szeretetre méltó vagyok. Ebben a különleges érzésben fedezheted fel, hogy én egy belső értékes lény vagyok.

3. Az önszeretet érzéssel az ember önfelbecsülési értékrendszere nem függ többé a múltban elkövetett hibáktól, így megtanulja az ember, hogy önmagát lelki tulajdonságai, képességei szerint ítélje meg.
Az önszeretet egy kulcs, amely nélkül nem nyitható meg az énecskénk várának a kapuja, hogy az egyetemesség felé táguljunk. Csak ha képes vagyok saját belső lényemet szeretni, csak akkor tudom más élőlényekben a belső lényt látni és szeretni. Tudniillik az úgy van, hogy akkor mások lényét, mint sajátomat érzem. Mert ez a magasztos szeretet összeköt, és egy egységbe olvaszt minket. Másokban önmagunkat láthatjuk, azt a lényt, akit magunkban is szeretünk. ezért kell megtanulnunk, elsősorban önmagunkat szeretni.

Ahhoz, hogy szeretni tudd magad, el kell fogadnod önmagadat, úgy ahogy és amilyen vagy, akkor is, ha jelenleg egy keveréknek tartod magad a jó és a rosszból, a helyes és helytelenből, a szép és a csúnyából. Ha el tudtad fogadni magad, akkor meg kell bocsátanod magadnak függetlenül attól, hogy milyen rosszat tettél, vagy látsz még magadban.


Mi mindenre való a szeretet?
Idézetek a „szeretet” - ről


„Szeretni mindig,
Szeretni hűn.
Szeretni egyet,
Sohasem bűn.

A szeretetnek nincs határa,
Nincs mértéke,
S nem váltható pénzre.
Ebből is látszik, hogy nem ember csinálta.

Néha egy perc is elég,
Hogy valakit megszeress.
De egy élet is kevés,
Hogy valakit elfeledj.
„Az emlékezéshez nem emlék,
Hanem szeretet kell.
S a kit szeretünk,
Azt nem felejtjük el.”

/Shakespeare/

„A szeretet jó dolog,
Mert a barátságot az köti össze.

Élj, szeress, légy boldog,
És hidd el nekem,
Szeretni annyi,
Mint valakiért élni.
S ez teszi széppé az életet.
Te azért születtél, hogy szeressenek.
Én azért, hogy szeresselek.
S annyit ér az életem,
Amennyi boldogságot adsz nekem.”
"Kezet csak megfogni szabad...
Elereszteni vétek...
Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az eget s a világot!"
"Valakit szeretni azt jelenti: mások számára láthatatlan csodát látni."
„Nem azért szeretünk valakit, mert szép, hanem azért látjuk szépnek, mert szeretjük. „
„Szeretni nem azt jelenti, hogy a másikat szófogadóvá, hozzánk hasonlóvá, számunkra kényelmessé tesszük, szeretni azt jelenti, hogy a másikat szabadnak hagyjuk, ha kell, elengedjük, és hagyjuk önmagává válni.”
„Ameddig nem adsz helyet a lelkedben valakinek, aki éppolyan fontos neked, mint saját magad, addig mindig magányos maradsz.”
"Legközelebb azok állnak hozzánk, akik leginkább megértik, mit is jelent nekünk az élet, akikben a mi érzéseink kapnak új erőre, akik győzelemben, és vereségben a kezünket fogják, akik megtörik magányunk csendjét!"
"A gyermeki szeretet logikája:
Szeretek, mert szeretnek.
Az érett szeretet logikája:
Szeretnek, mert szeretek.
Az éretlen szeretet azt mondja:
Szeretlek, mert szükségem van rád,
Az igaz szeretet azt mondja:
Szükségem van rád, mert szeretlek."A szeretet sokszínűségét kívántam az idézetekkel bemutatni, ezt követően hagy osszam meg saját nézetem is veled a szeretetről:
„ A szeretet kulcs az élethez,
Mond te is velem,
Ez kell nekem,
Mert nélküle az élet élettelen! ”


Te hogyan gondolkodsz a szeretetről?
Köszönöm, ha megosztod velem / velünk!Végezetül:
-     Hogyan is bánjak a számomra legfontosabb emberrel?
-    Szeresd Önmagad!


Maczkó Mónika
mentálhigiénés tanácsadó