Human-Net Alapítvány

4400 Nyíregyháza, Semmelweis u. 24.

+36306339200

Lépjen kapcsolatba velünk

Az erőszakmentes kommunikáció elsajátítása nemcsak túlélővé tehet, hanem megteremthető vele, általa a jelenlegitől „kiegyensúlyozottabb, jobb” élet, ami sokunknak hiányzik az életéből manapság.

„Ki nyitott szemmel és vaksötétben él
Ki a múltban jár és a mában lenni fél
Annyira szeretett, hogy minden érzést otthagyott
Nem tud már miből adni, talán végleg elfogyott.”
(Molnár Ferenc Caramel, énekes)

A „zsiráfnyelv” elnevezés egy játékos metafora, amit Marshall Rosenberg, aki az Erőszakmentes Kommunikációt, mint megtanulható módszert kidolgozta, azért választott jelképül, mert a szárazföldi állatok közül neki van a legnagyobb szíve. Szíve 13 kilóra is megnő, hogy elegendő vérrel lássa el a fejet.

A szív és a fej közötti kapcsolat nemcsak a zsiráfnak fontos, nekünk, embereknek is. Gondoljunk csak Saint Exupéry regényére, a Kishercegre: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”  Engedjenek meg egy személyes megjegyzést, csak azért, mert felnőtt életem alapművének tekintem, ezért ajánlom sokak figyelmébe, akik gyermekkorukba olvasták, és azóta nem vették kezükbe, mert számomra évről – évre sokat ad, hozzám tesz, amit kamatoztathatok a mindennapokban.

Miért hoztam ide ezeket a példákat?

Miért szeretnék a következő cikkeimben a zsiráfról beszélni, és ma még nem a nyelvéről, amit beszél, hanem az életkörülményeiről, adottságairól?

Milyen békességben is élhet az a lény, akinek a feje magasan a lombok között van, ahol tiszta a levegő és csend van.
Egy-egy probléma közepette, nagyon jó, ha kitágul a látókörünk, ha el tudunk csendesedni és több választási lehetőségre látunk rá.

Egy számomra fontos személy,  - akinek önismereti alapjaimnak bővítését is nagyban köszönhetem, -  is hasonló példát, eszközt adott a kezembe, amit szintén szívesen osztok meg Önökkel, tanulságként. Kamatoztassanak belőle életük során, kívánom!

Ha őrült körforgásban él, úgy érzi, mint egy „zsibvásárban”, ahonnan nem találja a kivezető utat, akkor üljön fel a legközelebbi fára, ahonnan látja a múltját, jelenét és a jövőjét is, és innen szemlélve hozza meg az Ön számára fontos, egyéni döntéseket.

(kép forrása: shadow-and-light.gportal.hu )

Megjegyzem, aki képes a fára felülni, és „ lábát lógatva” tekintve saját életére, azaz felülemelkedik mindazon, amiben örlődik nap – mint nap, meg is találja az „érte való” megoldást, meglátja a helyes útját és megteremtheti ezáltal a saját harmóniáját, amit addig esetleg mások által kívánt elérni. Ha elsajátítja ezt a lehetőséget, - tapasztalatból mondom – szívesen fogja gyakorolni, hisz annak ad a legtöbbet, akit esetleg addig háttérbe szorított, saját magának.

És egy lépéssel közelebb is került a zsiráf látószögéhez.

(kép forrása: index.hu )

Albert Einstein, fizikus is alátámasztja az általam fentiekben ismertetetteket, hiszen szerinte, semmilyen problémát nem lehet megoldani azon a szinten, ahol a probléma van, csak egy magasabb pontról rálátva vagyunk képesek megérteni az összefüggéseket és megtalálni a kivezető utat.
Tehát ha egyből nem is indulunk a szavannákra tanulni a zsiráftól, lássuk meg az üzenetek mondanivalóját, és értsük meg, mit mondanak nekünk saját életünkre vetítve, akár a zsiráf, akár a Kis herceg, a Biblia, egy énekes, a pszichológia vagy a természettudomány közvetíti is azt felénk!

Maczkó Mónika
mentálhigiénés tanácsadó